Moj internet dnevnik
It's me
Blog
petak, svibanj 8, 2009
Natukao sam 1500 km i "opalio" dvjestotinjak fotki pa mi treba bar 24 sata da mi se sve slegne,ali moram nešto i napisati za one koji se čekali da kažem kako mi je bilo.Odlično,čak sam i svoje neke predrasude razbio i nadam se da ću i vaše,o mjestima kroz koje sam prošao,prespavao,i svašta drugoga..E,za početak ću konstatirat nešto o spomenicima,ne trebam se pripremit da bih o njima pisao,to znam "napamet".U bivšoj Jugoslaviji je bilo 4-5 monumentalnih partizanskih spomenika,recimo u Bosni Kozara i Tjentište,kod nas spomenik Batinskoj bitci u Batini i Kadinjača u Srbiji pored Užica.


Neću pisat zašto su postavljeni i jesu li trebali biti postavljeni,ali,kad već jesu govorit ću u brizi i nebrizi trenutnih vlasti o njima.
Prošle godine sam pisao o spomeniku na Batini u Baranji i kako sam jako ugodno iznenadjen odnosom hrvatske prema tom spomeniku iako klima u pogledu na baštinu NOB-a ne drži visoku razinu.Spomenik je održavan i uredjen nan najvišem nivou.
Medjutim,spomenik na Kadinjači iznad Užica nije te sreće iako se susjedi zaklinju u tekovine NOR-a,spomen dom je zapušten i devastiran a cijeli kompleks spomenika uredjuje se samo jednom motornom kosilicom predratnog JMBG-a...
I ovo "topče" čudom nije ukradeno..Spomen kompleks „Kadinjača“ posvećen je borcima Radničkog bataljona, koji su 29. 11. 1941. poginuli na brdu Kadinjača, 14 km zapadno od Užica, braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i partizanskoj bolnici. Na tom mjestu je 29. novembra 1952. godine otkrivena Spomen piramida, autora Stevana Živanovića, beogradskog kipara, na kojoj su uklesani stihovi iz poeme „Kadinjača“, užičkog pjesnika Slavka Vukosavljevića./Vikipedia/A neposredno iza ovog kamenog amfiteatra vodi cesta na aerodrom Ponikve s kojeg su 2 MIG-a preletjeli na hrvatsku stranu u zadnjem ratu..


Zanima me u kakvom stanju je Tjentište i Kozara u BiH,ali i tamo će stići moja kamera..Ovaj tekst nema namjeru biti tema "putevima revolucije" već samo početak putovanja po zapadnoj Srbiji i Sandžaku..
roker @ 21:29 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare