Moj internet dnevnik
It's me
Blog
četvrtak, studeni 18, 2010
 

 

 Kako početi "putovanje" Grand Bazarom osim s NAJ.Veliki Bazar ili Kapali čaršija,je najveći ,najstariji  i najljepši Shopping Mall,modernim rječnikom rečeno,na svijetu.Izgradio ga je sultan Mehmed II 1461.godine i po pisanju putopisca Evlije Čelebije,u to doba je imala 4399 dućana,većih i manjih,džamiju i 10 manjih džamija,medžlisa,restorane,desetak trezora i mjenjačnica u 60-tak ulica i sokaka.Kapali čaršija je "preživjela 20-tak potresa i nekoliko požara i svaki put rekonstruirana i obnavljana ali se nije odustajalo od izvornog izgleda.Raznim rekonstrukcijama broj dućana je sveden na oko 4000 .Zbog bojazni od požari koji su bili glavni neprijatelji ćaršije, bezistani su građeni od tvrdih materijala kamena i opeke, a pokriveni sa raznim svodovima i kupolama. Spoljni pokrivač je bio od olova, bakra i ćeramide.

Neću vam pisati više jer sve što vas zanima možete uguglati ili pitati,samo ne zaboravite se cjenkati jer ako pristanete na prvu cijenu propustili ste čari nadmetanja.Gledajte i uživajte.

  

   Mačke su specifičnost Istanbula,ovu sam snimio i prošle godine na istom mjestu i sliči na onu u Mostaru na Tepi koju svake godine slikam u suvenirnici,samo što "mostarka" uvijek spava..   

 

roker @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare