Moj internet dnevnik
It's me
Blog
utorak, svibanj 4, 2010
Za prvi maj sam se uputio s ekipom u Sarajevo,ali malo neuobičajenim putem..Predivnim krajolikom od Banja luke,dolinom rijeke Vrbas stiže se u Jajce,srednjevijekovni grad gdje su stolovali i bosanski kraljevi..Neposredno prije Jajca je selo Podmilačje,središte Župe Podmilačje i ujedno i svetište Sv.Ive koje su hodočastile sve 3 konfesije u BiH.Početkom zadnjeg rata crkva je potpuno razrušena i jedva sam pronašao fotoografiju kako je nekad izgledala.


Crkveni vjerodostojnici su odabrali rješenje slovenskog arhitekte za novu crkvu i žao mi je da odustaju od vjerne rekonstrukcije stare crkve.Usporedit ću to sa Starim mostom,zamislite da su stari most napravili od čelika i betona..Pristalica sam vjerne rekonstrukcije povijesnih a i crkvenih gradjevina..Kip Sv.Ive je nedavno postavljen,uz samu magistralnu cestu..


A onda ulazimo u Jajce,stari grad koji su,za razliku od crkve očuvali višemanje u izvornom obliku iako je u ratu prilično stradao..Ne bih ovdje pisao o starijoj povijesti,ali sredinom prošlog stoljeća ovdje je utemeljena poslednja Jugoslavija na zasjedanju AVNOJ-a..
Bosanci ne bi bili bosanci da nisu i o Jajcu skovali vic,naime,trebalo je Jajce imati Titovo ime ali Titovo Jajce nije zgodno zvučalo pa je ta titula data Drvaru..
Uz Jajce i prirodne ljepote neizostavno je i Plivsko jezero,nekoliko kilometara dugačko ,na kome su se prije rata održavala svjetska i europska prvenstva u veslanju..

Na njemu su i restorani i turistički sadržaji s autohtonim gurmanskim delicijama koja ne smijete propustiti,to je ionako na pola puta do Sarajeva,idealno za odmor,,
Zanimljiv je i vodopad na Plivi a ova razglednica iz 19.stoljeća dokazuje kako Jajce i danas čuva svoj prvobitni izgled..


Jajce je 1991 imalo 45000 stanovnika a procjena je da danas ima samo 26 000,smješten je u srednjebosanskom kantonu a za ostalo imate google,,Jedino mi se čini zanimljivim podatak da je poznati tvorac programa Irfan view,jajčanin..
roker @ 15:52 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare