Moj internet dnevnik
It's me
Blog
petak, svibanj 22, 2009
Ono nekidan kad sam pisao o Sjenici i Sandžaku,to je bila krajnja točka putovanja.Trebalo je do Sjenice odguslati dobrih 650 km,a jedan dio je lijep kao iz bajke.Pisat ću o putovanju uzvodno rijekom Drinom do Bajine Bašte,točnije do  Bratunca i Ljubovije.Naslov izgubljena je provokacija da je mnogi pronadju,oni koji traže ljepote na Baliju,Kubi,a uzgubljena rijeka je na 3-4 sata od Zagreba.
No,prije ulaska u Bosnu,fotka jedine džamije u Hrvatskoj,poslije one Zagrebačke.džamija u Gunji.


A onda most Gunja-Brčko,u pozadini Brčko district.


Od Brčkog ,preko Bijeljine do Drine ništa zanimljivo za moj fotoaparat,samo plodna ravnica nagrdjena nastambama izbjeglica svih vrsta kao rezultat preseljenja naroda.
A onda dodjosmo do Drine i granice,ali ovaj puta izmedju BiH i Srbije,s druge strane je Loznica,nekad jak industrijski grad,brojni fabrički dimnjaci danas ne dime..
I ovdje su granice sa željeznim mostovima slični onima u "okrugu Madison".

Otužna slika na granici,prijelaz Šepak-Loznica.
Idemo mi uzvodno uz Drinu ,ka Zvorniku.
Prvo Kozluk,lijepo mjesto,minareti kazuju da se stanovništvo vratilo u svoje domove.


A onda Zvornik,grad utrpan izmedju bosanskih brda i Drine,ni po čemu poznat osim po početku rata u BiH i hidroelektrani,jednoj od prvih u SFRJ..I ovi na silu postavljeni križevi neće promijeniti njegov karakter.


A onda i hidroelektrana Zvornik,od nje počinje raj na zemlji.

Drina je stvarno jedna od najljepših rijeka,nekad poznata po turističkom splavarenju,preteči današnjeg raftinga.
Ovdje Drina zaslužuje i ljepše ime,srebrna,ili biserna rijeka,u sumrak  kao biser svjetluca..
No,Srebrnica,putokaz za najveće stratište u Europi poslije 2.sv.rata satra onaj doživljaj koji stekoh vozeći se ovom ljepotom.

Srebrenica sama za sebe,sve drugo je na drugu stranu.


Nisam otišao desno,nije mi se dalo,i ja sam otišao na drugu stranu,opet most kao u "Okrugu Madison",opet željezni i zahrdjao,s bosanske strane Bratunac a s druge strane,Ljubovija,Srbija,po mom sudu u ovom dijelu dosta siromašnija od ratom razvaljene Bosne.O tome u nastavku..

roker @ 01:31 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare