Moj internet dnevnik
It's me
Blog
nedjelja, svibanj 10, 2009
SJENICA

Rekoh kako nikad nisam bio u ovom kraju iako sam u raznim prilikama bio u Kraljevu,Užicama,Požegi,na Tari i Zlatiboru..Zato mi je bilo žao propustiti priliku posjetiti najhladniji predio Europe,mjesto koje se zimi najčešće pominje kao najhladnije.I tako,krenem je iz Ivanjice na jug penjući se stalno prema Pešterskoj visoravni.U jednom momentu,s ceste u daljini prepoznam planinu na kojoj sam skijao ove zime,još ima snijega na Kopaoniku.
Krajolik je kao iz bajke,nedirnuta čista priroda,ali 7.svibnja još se lišće nije pojavilo na bjelogorici,a trešnja je tek procvala.
I jezero na ovoj visini je bogatstvo za stočarstvo.
Na brdima pored ceste pasu ovce i koze,krave  slobodno šeću a na vidiku su i konji.Idealan je ovo kraj za ekstenzivno stočarstvo,a ljudi koji se razumiju u proizvodnju sira kažu da je sjenički sir i kačkavalj najbolji na Balkanu.Teško je zamisliti da su sva ova naselja na visini preko 1000 metara jer najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj je Mrkopalj na 900 m n/v.
Sjenica  s oko 30000 /16500 u gradu/ stanovnika je središte Pešterske visoravni s 77% muslimanskog stanovništva,
Taj podatak i slika koju sam tamo vidio razbio je u meni predrasudu da je Bosna granica istoka i zapada,Bosna je čisti zapad a Sjenica istočno od istoka.Ovo područje pripada Sandžaku i u Sarajevu postoji izvjesna averzija prema stanovnicima iz Sandžaka koji su se doselili u BiH,nešto slično kao i hercegovac u Zagrebu,uz ogradu da pisac ovih redaka ne doživljava uopćeno ni jedan narod kao teret.Treba vidjeti taj narod,s njim pričati,doživjeti ga pa ni predrasude neće uhvatiti korijena.Osoba koja čitav život živi u Vojvodini taj dan je prvi put posjetila Sandžak i bila ugodno iznenadjena jer je na državnoj TV to područje prikazivano samo kao mjesto stalnih sukoba.


Zašto sam Sjenicu i Sandžak smjestio istočno od istoka?To je samo figura jer je to pogled iz Zagreba kojemu  istok  počinje na rijeci Savi,ali pravi istok je ovdje,istočno od Drine,u Srbiji,na Sandžaku.

U birtijama i kafićima nema ženskog svijeta,pozdravi na ulici su u stilu orijenta,a surova klima se vidi i na licima stanovnika.

I u ovom izlogu je istok i zapad skupa...
No,ljubaznost i gostoprimstvo su neupitni,a kad su čuli da smo iz Zagreba jedva smo se obranili od besplatnog sira i hrane.

Partizanski spomenici su ostali netaknuti.
Nisu rijetke ni konjske zaprege na Sandžaku,ovi ovdje se "tankaju" zelenom travom..
Neću govoriti o politici,koga zanima nek ugugla,evo vam moje fotke jer malo je prilike kod nas pogledati iz prve ruke nešto iz ovih krajeva..
Ovaj prometni znak nek posluži za orijentaciju u prostoru..


Na kraju,regija Sandžak se nalazi na JZ Srbije i sjeveru Crne gore.Dakle,nije samo istok,nekome je i zapad i sjever..
roker @ 10:10 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare