Moj internet dnevnik
It's me
Blog
ponedjeljak, listopad 26, 2009
Dvorac Bran smo posjetili samo radi njegove popularnosti,znao sam da nas tamo ne očekuje ništa spektakularno,dvorac sličan našim zagorskim dvorcima Trakoščan i Veliki Tabor,samo dosta manji.No legenda o Draculi je tu prilično običnu gradjevinu digla iznad daleko ljepših i većih dvoraca i utvrda u Rumunjskoj.
Vlad Tepeš , tzv. Vlad Nabadač rođen je u malom selu blizu  Targovišta u Rumunjskoj/Zanimljivo,nije Veliko Trgovište/. Otac ga je kao dijete dao u ruke Turcima. Postao je taocem u sklopu političke nagodbe te je sklonost okrutnosti razvio upravo dok je promatrao otomanske metode mučenja. 1456. postaje vladarem Vlaške.
Uistinu je riječ o jednom o najužasnijih europskih tiranina. Procjenjuje se da je dao pobiti oko 30.000 stanovnika Vlaške i Transilvanije. "Dracula" znači "Draculin sin" - manje više zmajev sin. Vlad je prema legendi poginuo u zasjedi. Neki pričaju da su ga ubili njegovi vojnici, zamjenivši ga za turskog vojskovođu. Glava mu odrezana i poslana turskome caru Mehmedu, koji je bio veliki Vladov neprijatelj. Prema legendi tijelo mu je osakaćeno i zakopano ispod oltara u crkvi u samostanu na otoku Snagov. Kada su 1930. arheolozi otvorili grobnicu bila je prazna.
Osobno držim da su priče o Draculi i njegovim zvjerstvima malo pretjerane.

I cesta do sela Bran nije bogznašto,obična provincijska.Došli smo u sumrak i posjet obavili za 2 sata koliko je dovoljno do detalja sve pogledati.Kao i većina dvoraca-utvrda,sagradjen je na nepristupačnoj stijeni."Organi reda" su nezaobilazni na svim rumunjskim turističkim destinacijama.Uzak prolaz sličan stepeništu za minaret djeluje prilično zlokobno i to je "najstrašnije" što sam vidio.Njim se penjemo na gornju kulu.
Interijer dvorca je dobro očuvan.Namještaj u prostorijama odaje prilično bogatstvo stanara obzirom na srednji vijek..


Postelje iz ovog doba govore o visini ljudi,ova postelje nije dulja od 160 cm...


Kamini s klupama oko njih me podsjećaju na Zagorje..Vlasnik dvorca,krvoločni Vlad Tepeš
  i "jednooki" putopisac zvani roker ispod njega..Manje krvoločan.

roker @ 07:08 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare