Moj internet dnevnik
It's me
Blog
nedjelja, prosinac 2, 2007


Nekoliko puta sam u životu započinjao raspravu o tradicionalnom zagrebačkom pozdravu /bok/ želeći isprovocirati "naznanje" velike većine konzumenata urbane i sveopće kulture i subkulture..Naime,ne obraćam se manjini koja zna  podrijetlo navedene inačice već većine koja se iscrpljuje prepirkama da li je ispravnije BOK ili BOG..I ovdje se radi o sukobu urbane zagrebačke varijante BOK i novopridošle u zadnjih 20-tak godina varijante BOG .Zajednička oznaka za obje varijante interpretacije podrijetla pozdrava je da je pozdrav produkt religijske,crkvene kulture..Pa su ovi provincijski štovatelji pozdrava BOG spočitavali zagrepčanima da se prave važni s BOK..
Evo,da ih primirim ,i provincijalce i zagrepčane,bok,ili bog,nema veze s Bogom..

Zagreb je bio dugo godina grad unutar Austrije, zatim Austro-Ugarske. Tijekom vremena doselile su se austrijske upravne, vojne i djelomično industrijske strukture, a s njima i utjecaj austrijske  verzije njemačkog jezika.

Građanski trgovci prema svojim mušterijama preuzimaju arhaični austrijski pozdrav Mein Buecken, iskvarena verzija austrijskog njemačkog koja se u Zagrebu čitala kao MAJN BOKN, ili MOJ NAKLON. Tijekom vremena paralelno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, ali i odzdrava. Tako da se pojavljuje i skraćena verzija BOKN ili NAKLON, a u susretu sa skidanjem šešira. Od tog skraćenog BOKN nastao je tipično zagrebački pozdrav BOK, sa kratkim o ili ponekad dvostrukim o

 Pozdrav i odzdrav "bok" ne postoji stoga(bolje reći nije postojao) u Rijeci, Splitu pa niti u Osijeku. Tamo su neki drugi utjecaji bili dominantniji pa odatle tamo "ciao", "adio" i sl.

        Pridošlice u Zagreb, pogotovo u zadnjih 20 godina zatekli su pozdrav BOK. Kako često dolaze iz drugih provincijskih kultura, veza s arhaičnim austrijsko-njemačkim pozdravom kod njih nije postojala. Uz to vremena su bila da se ističe hrvatstvo i pripadnost jednoj crkvi. Pa su počeli koristiti izraz "bog", koji nikakve veze nema s pozdravom "bok".

I još nešto..U zadnjih 20-tak godina nestao je hrvatski pozdrav i odzdrav "zdravo" iz straha da se ne spočitava da je srpski,a nije..Sa ZDRAVO počinje i najljepša hrvatska molitva..
roker @ 11:52 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare