Moj internet dnevnik
It's me
Blog
petak, prosinac 5, 2008


Ispričavam se,u postu "Sarajevo 5" napisao sam da ne postoji sinagoga u Sarajevu,pogriješio sam jer sam i sam bio u zgradi židovske općine u Sarajevu odmah nakon rata ali budući je u donjem dijelu prostor za društvene sadržaje nisam uočio vjerski dio na drugom katu..Izgradjena je 1902 godine i Aškenaska je..
U Sarajevu su živjeli Židovi Aškenazi i Sefardi,ime su dobili po zemlji iz koje potjeću,Aškenaz je na hebrejskom Njemaćka a Sefard Španjolska...Nijemci su odmah po dolasku u Sarajevo 1941 srušili Sefardsku sinagogu..Vrag zna zašto nju a ne ovu drugu..

Eto,put po Sarajevu završavam Baščaršijom iako sam mislio Inat kućom...
Baš na turskom znači "glavna"  i osnovana je u 15,stolječu kad je Isa-beg Ishaković osnovao grad Sarajevo.U svoje zlatno doba čaršija je imala 80 zanata a poznati putopisac Evlija Čelebija je u 1660 godini zapisao da Baščaršija ima 1080 uzornih dućana europskog nivoa a da u gradu ima 12 000 zanatskih i trgovačkih radnji..
Ovo je interesantno,1660 godine,Sarajevo je imalo 80 000 stanovnika i bilo je drugi najvažniji grad u Osmanskom carstvu.Za usporedbu,200 godina kasnije Beograd i Zagreb su imali oko 15 000..


Pozdrav Sarajevu a dobronamjernom komentatoru isprika za grešku,nije mi namjera biti kroničar Sarajeva,ali jeste opisati kako sam ja doživio ovaj lijepi grad..
roker @ 00:33 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare